Fel bild visas på facebook när jag publicerar en länk

Fel bild på facebook

Ibland när man publicerar ett inlägg eler sida på facebook visas en helt annan bild en den man tänkt sig eller kanske ingen bild alls. Det kan ibland vara lite knepigt att ta kontroll över detta.

Facebook använder the Open Graf protocol för att avgöra hur en länk till en webbsida ska se ut. En Open Graf meta tag kan t ex se ut enligt följande:

<meta property=”og:image” content=”https://matswestholm.se/wp-content/uploads/2015/07/tree-1200×630.jpg” />

Ett bra sätt att skapa Open Graf meta taggar i WordPress är att installera tillägget WordPress SEO by Yoast.

Men ibland inträffar det irriterande att man gjort allt detta men fel bild visas i alla fall. En meta tag med Open Graf visar facebook att de ska använda en viss bild men det är ändå en annan bild som dyker upp när du publicerar ditt inlägg på facebook. Det kan vara en bild som hör till ett helt annat inlägg.

Det beror förmodligen på att facebook av någon anledning inte godkänner den bild Open Graf anger. Det kan vara fel storlek, fel dimensioner, den saknar meta infomation eller att den inte går att ladda ner av något skäl. Facebook väljer då godtyckligt en annan bild från din webbplats.

Enligt facebooks Sharing Best Practices ska bilden vara av en viss storlek, helst 1200 x 630 pixels men minst 600 x 315 pixels. De anger att den kan vara mindre men visas då på ett annat sätt. Min erfarenhet är att de väljer en annan bild om den man har valt är för liten.

Bilden ska också ha ett viss förhållande mellan höjd och längd 1.91:1. Detta bör man alltså tänka på redan innan man laddar upp bilden till sitt mediabibliotek. Man får klippa till bilden i photoshop eller liknande program.

Man kan testa sin sida i facebooks debugger. Där får man eventuellt reda på om det är något fel på bilden och även se hur länken kommer att presenteras på facebook.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.