Vad är Bitcoin?

Bitcoin

Vad är egenligen Bitcoin? Det är en digital valuta har vi fått höra, som om det skulle göra saken lättare att begripa. Virtuell valuta, elektroniska pengar eller kryptovaluta är andra beteckningar man kan se.

På den svenska webbplatsen bitcoin.se kan vi läsa att det är en helt ny typ av valuta. Den ska kunna användas som betalningsmedel och för att lagra värde precis som alla andra valutor. Det finns ingen central utfärdare som riksbanken för svenska kronor. Användare ska kunna skicka bitcoins till varandra utan att någon bank är involverad.

Valutan skapas i ett P2Pnätverk (peer-to-peer) som också administrerar alla transaktioner. Alla kan ansluta sig till nätverket. P2P betyder att det är ett nätverk utan central server där alla enheter som är anslutna har direktkontakt med varandra.

På sajten howtobuybitcoins.info får man en lista på ställen där det går att köpa bitcoins från Sverige. Man överför pengar från sitt bankkonto och får bitcoins i stället. Men först måste man skaffa sig en plånbok, wallet.

Det finns olika typer av plånböcker. Lokala som sparas på den egna datorn eller i mobilen. Webbaserade lösningar där man har sin plånbok hos en server. Förlorar man plånboken på ett eller annat sätt försvinner också de bitcoins man hade i den.

I och med att man har skaffat sig en plånbok kan man generara en bitcoinadress. Det är den adressen andra bitcoinavändare kan skicka pengar till om de vill betala dig. När du vill betala bitcoins till någon annan behöver du få reda på den användarens bitcoinadress. Det är ungefär som att skicka epost men bitcoinadressen användes endast en gång.

Det mesta man har hört om bitcoins hittills har med spekulation eller kriminella aktiviteter att göra. Kursen är väldigt rörlig vilket i sig inbjuder till spekulation.  På Wikipedia kan man läsa om att bitcoins har använts för droghandel, cyberkriminalitet och penga tvätt.

Det har också skett ett antal stölder av den nya valutan. Webbaserade plånbokssystem, betalsystem och valutahandelsplatser har hackats och tjuvarna har då kommit över krypteringsnycklarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.