Börja blogga och välja plattform

Det är allt fler som börjar blogga. En del bara lite grand som hobby andra satsar mer professionellt och några stycken lyckas faktiskt leva på det. Vad ska man då tänka på när man börjar? De flesta bloggexperter verkar vara överens om att man ska bestämma sig för ett ämne och hålla sig till det. Helst något som man är intresserad av och insatt i. Ja, är man inte intresserad av ämnet finns det ju inte så stor anledning att börja skriva om det. Själv tycker jag att man kan skriva om lite av varje som man tycker är intressant men det kan ju vara svårt att fånga en publik om man är för spretig. Kanske ska man starta en blogg till om man har flera intressen.

Sedan behöver man ju en teknisk plattform att jobba med. Det finns ett antal olika alternativ för den som vill starta en blogg, några gratis, fast då med reklam som man inte har kontroll över. Själv har jag valt en egen installation av WordPress på webbhotellet Manufrog. Det kostar 100 kronor/år och de har one-click-install med Softaculous av wordpress och 200 andra script.

Läs mer här i wordpressguiden.

Det finns en lång rad företag som erbjuder gratis blogg, som är enkel att använda och lätt att komma igång med. Jag tycker det är några saker man ska tänka på innan man väljer plattform.

Vilken webbadress (URL) till bloggen? Detta har betydelse för sökoptimering. Ska man skriva om handboll bör man ha ordet handboll med, t ex handboll.se eller handboll.wordpress.com. Det är viktigt att man fattar rätt beslut från början. När man har bloggat ett tag får man ett antal ingående länkar som går till just den webbadress man har valt. Byter man webbadress så förlorar man den fördel man har uppnått.

Reklam. Vissa gratistjänster har massor med reklam. När man börjar få lite mer trafik vill man kanske lägga dit egen reklam för att tjäna lite pengar (eller mycket). Det blir ju svårt om bloggen redan är överlastad med reklam. Man bör åtminstone se till att det går att välja bort reklamen när den dagen kommer.

Bloggportal. Vissa gratistjänster har en stor bloggportal med mycket trafik där de presenterar sina egna bloggar. Det kan vara ett bra sätt att få trafik snabbt när man börjar blogga.

Här är en lista på de svenska bloggplattformar jag hittade vid en snabb genomgång. Finns det fler?

Worpress.com
Gratis med måttliga annonser. Man får ett domännamn som jag.wordpress.com. För en avgift slipper man annoner och kan använda sitt eget domännamn. De använder det öppna-källkods-programmet wordpress, som man alltså kan ladda ner gratis från wordpress.org och installera själv.

Bloggplatsen
Gratis blogg men nedlusad av annonser. Ingen information om vilken programvara som används. Enligt egen uppgift över 100 000 registrerade bloggare. Man får ett domännamn som är på formatet jag.bloggplatsen.se

Bloggsida.se
Gratis blogg som använder programmet wordpress (multiuser). Den enda annons jag kunde se var ett tunnt svart fält längst upp på varje sida med reklam som kanske inte stör så mycket. Man kan slippa annoner helt, få mer utrymme och större designmöjligheter med premiumkonto som kostar extra. Oklart om man kan ha eget domännamn.

Blogg.se
Gratis med annonser. Adressen blir jag.blogg.se. För en avgift slipper man annonserna och får sin egen domän.

Gblogg.se
När jag skulle läsa villkoren låg en annons över texten så det inte gick att läsa. Det inger ju inte förtroende direkt.. De använder wordpress. Gratis med annonser och möjlighet till eget domännamn. Man får någon slags aktivitetspoäng i samarbete med gratisbio.se som om jag förstår det rätt kan lösas in mot presentkort.

Blogg by
Gratis blogg med mycket annonser. Man får en egen mapp med sitt användarnamn så adressen blir blogg.by/jag och den presenteras som Blogg by Jag på portalen. Använder Drupal.

Blogga.nu
Tjänsten kostar 150 kronor per år. Då ingår en egen .nu-domän, www.jag.nu.

My Showroom
Gratis blogg med jättemycket reklam. De använder wordpress. Man får en adress på formatet jag.myshowroom.se. De verkar rikta sig mot enkvinnlig målgrupp.

Devote.se
Gratis blogg med reklam. Egenutvecklad mjukvara, jag.devote.se. Målgrupp unga kvinnor. Enligt egen uppgift har de 80 000 bloggare med en medelålder på 18,5 år.

Bloggproffs
Gratis blogg. De använder wordpress. Extremt långa svarstider. jag.bloggproffs.se

Favs
Gratis blogg och ska alltid vara gratis enligt uppgift. Ser ingen reklam på bloggarna så det är oklart om det finns. Adressen blir jag.favs.se eller ett eget domännamn om man så önskar.

Bloggsite.se
Gratis, reklamfinansierad blogg mad adress jag.bloggsite.se.

Blogger
Googles bloggverktyg. Lätt att använda om man redan har ett Googlekonto men man kan ju bli trött på att de vet allt om en.

Bloggo.nu
Gratis och reklamfri.

En reaktion på ”Börja blogga och välja plattform”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.