Datalagringsdirektivets korta historia
Datalagringsdirektivet, direktiv om lagring av elektronisk data, tillkom 2006 genom beslut i Europaparlamentet och Europeiska rådet. Direktivets innebörd är att alla medlemsländer blev skyldiga att lagstifta om att viss data ska lagras. Telefoni- och internetoperatörer skulle åläggas att lagra information om sina användare under viss tid.
Det var sedan upp till varje medlemsland att lagstifta om dess införande senast 15 september 2007. Sverige genomförde sin lagstiftning, Lagring av trafikuppgifter för brottsbekämpande ändamål – genomförande av direktiv 2006/24/EG, först på våren 2012. EU-kommisionen inledde en rättsprocess mot Sverige den 26 maj 2009 för att Sverige inte hade genomfört lagstiftningen i tid och Sverige dömdes att böta 3 miljoner euro till EU.
Den 8 april 2014 beslutade EU-domstolen att datalagringsdirektivet var ogiltigt. Det strider mot de grundläggande fri och rättigheterna i europa.
Rättsläget i Sverige har därmed blivit mycket oklart. Flera internetoperatörer med Bahnhof i spetsen har gått ut och sagt att de tänker strunta i datalagringen och dessutom radera de uppgifter som redan finns sparade. De har fått visst stöd för detta från myndighetshåll. Justitieministern menar att svensk lag fortfarande gäller.
Vad som skulle lagras och syftet
Det som skulle lagras enligt datalagringsdirektivet var omfattande uppgifter om vem som har kontakt med vem och vid vilket tillfälle. Vid mobila samtal lagras även uppgifter om på vilken plats var och en befann sig vid tillfället för kommunikationen.
När det gäller internetuppkoppling sparades all tillgänglig information om vem som kommunicerade med vem, när man loggade in, vilka tjänster som användes och med vilken utrustning. Identiteten faställdes med ip-nummret. Det sparades alltså uppgifter om exakt vilka webbplatser var och en av oss varit inne på.
Dessa uppgifter ska sedan kunna begäras ut av polis i samband med brottsutredningar. Enligt chefen för rikskriminalen är det väsentligt att få veta vem som döljer sig bakom en IP-adress, vilka sajter en person tittat på eller med vilka barn en misstänkt gärningsman har kommunicerat med för att kunna utreda internetrelaterade brott som barnpornografibrott, groomning, näthat och förtal .
Integriteten
En av anledningarna till att EU-domstolen kritiserar datalagringsdirektivet är att det inte finns några avgränsningar i vad som lagras. Det behövs ingen brottsmisstanke. Allt om alla lagras. EU-domstolen har också slagit ner på att det inte finns något skydd mot att uppgifterna inte används till annat än vad som var syftet.
Övervakning tär på medborgarnas tillit skriver en forskningsgrupp vid Lunds Universitet i Svenska Dagbladet under Brännpunkt. Enligt forskarna tycker 55% av svenskarna inte att det är acceptabelt att FRA samlar in och bearbetar data om våra internetvanor.
Speciellt negativa är vi till det rutinmässiga och automatiserade insamlandet av användardata som skulle ske enligt datalagringsdirektivet. Vi är något mer toleranta mot övervakning som initieras av polisen eller säpo. Speciellt om övervakningen föregås av ett beslut eller övervägande av en myndighet.
Allra mest negativa är vi mot att utländska säkerhetstjänster spionerar på våra internetvanor. 80% tycker att det är oacceptabelt.
Stutsats
Det måste göras en avvägning mellan den goda intentionen att bekämpa brott och den onda bieffekten att vi alla känner ett obehag av att vara övervakade. När det gäller datalagringsdirektivets masslagring av allt och alla verkar de flesta debattörer vara överens om att myndigheterna gick för långt. Det finnas en större tolerans mot övervakning om det finns en verklig brottsmisstanke bakom. Vi kanske snart får ett nytt direktiv som är mer restriktivt både med vad som sparas och hur myndigheterna får tillgång till informationen.
Andra som kommenterar datalagringsdirektivet
DN Debatt av Mathias Sundin: EU-domen ger oss chans att förbättra övervakningslagar
Bloggat av Gustav Nipe, ordförande i Ung Pirat: Folkpartiet opålitligt om integriteten
Bloggat av Anders S. Lindbäck: Jag oroas över Rikskrim
Bloggat av PluEttBoggen: Övervakning och säkerhet
Bloggat av Motpol: Nu passar det att vara pirat
Bloggat av Ipse Cogita!: Snart EU-val. En vändning under galgen
Bloggat av Stefan Hannas intryck & reflektioner: Pinsamt
Bloggat av Rasmus (liberal): Bevaka övervakarna
En reaktion på ”Datalagringsdirektivet och integriteten”