Dagens Nyheter tar idag upp problemet eller möjligheterna med ekonomisk tillväxt. Tillväxt är inget problem enligt DN utan ett bra sätt för tredje världen att slippa fattigdomen. Man hänvisar till boken Hållbarhetsmyten. Varför ekonomisk tillväxt inte är problemet av Martin Andersson och Christer Gunnarsson.
Det Martin Andersson och Christer Gunnarsson gör i sin bok är att ifrågasätta vad de kallar ”hållbarhetsmyten” som tydligen går ut på att människor skulle må bättre av att leva på någon slags ursprungligt sätt där man bevarar ”ett förmodernt levnadssätt”. Ja det är väl miljöpartiet de vill angripa då. Jag har alltid tyckt att de borde kallas Grönavågenpartiet i stället för miljöpartiet eftersom det inte blir någon bättre miljö av deras bakåtsträvande politik. För mig slår de bara in öppna dörrar.
DN verkar mer vara inne på att vilja slå mot socialisterna eftersom man säger ”kapitalistiska eviga tillväxten”.
Problemet med ständig tillväxt på en jord med ändliga resurser ägs inte av miljöpartister eller socialister. Det är allas problem. Visar det sig att det är möjligt med ständig tillväxt utan att tära på de ändliga resurserna är det naturligtvis strålande. Det återstår ju att bevisa i så fall.
Just nu ökar vi förbrukningen av fossila bränslen trots att vi vet att det leder till klimatförändringar som är problematiska för kommande generationer. Naturligtvis går inte världen under. Det blir heller inga större problem under vår livstid. Det blir kommande generationer som får ta itu med problemen som vi orsakar.
Det stora problemet med tillväxt är ju att vi har blivit beroende av den. Automatiseringen i industrin gör att man hela tiden kan producera mer med mindre arbetskraft. Detta skulle ju leda till ökad arbetslöshet om vi inte hade tillväxt. Alltså måste tillväxten i ekonomin vara minst lika stor som automatiseringen. Den stora frågan är då om detta kan pågå i det oändliga med ändliga resurser. Finns det ett annat sätt att hantera det?
Det andra stora problemet som DN inte tar upp är att vi i den industrialiserade världen förbrukar mer och mer av ändliga resurser som alla skulle behöva ta del av. Detta leder till problem för fattiga länder. Maten blir t ex dyrare när man börjar använda jordbruksmark för att tillverka bränsle till bilarna.
Naturligtvis är det bra med ekonomisk tillväxt i U-länder. Det är tillväxten i I-länderna som är problemet.
Mats, angående din kommentar på vår blogg: nej, det är inte politiker som bestämmer om vi ska ha tillväxt eller ej, de kan däremot med hjälp av politik hindra tillväxten. Att då bestämma att man ska vidta åtgärder för att stödja tillväxten betyder inte att man skapar den eller avgör att den ska finnas, utan att man sätter upp färre hinder för skapande människor.
Och det är fortfarande inte så att tillväxt betyder förbrukning av mer naturresurser, hur gärna vänstern än önskar det. Tillväxt betyder effektivisering, att få ut ett större värde ur ekonomin. Det går ofta hand i hand med ökad resursförbrukning, men inte av nödvändighet.
Vad ni i vänstern vill är ju inte att tillväxten avstannar av sig själv, ni vill med politiska medel hindra utveckling. Det funkar inte, det har aldrig funkat, inget land har någonsin medvetet stoppat utvecklingen och uppnått några positiva resultat.
Så länge ni inom vänster inte förstår er på ekonomi och vad tillväxt är kommer era bidrag till debatten vara värdelösa. Att naturresurserna är begränsade är ingen revolutionerande insikt, det finns ingen som förnekar det och det har väldigt lite med tillväxten vara eller icke vara att göra.