Förarlösa bilar

Vi bilägare, DN och SvD skriver om ett Googleprojekt med en förarlös bil. Bilen har fått ett registreringsnummer i Nevada, USA. Den får inte köra själv än så länge utan måste ha två personer i bilen. En som är beredd att ta över körningen och en som följer med i datorn.

Även BMW håller också på att utveckla teknik för självkörande bilar.

Det här har man ju väntat på länge. Tänk vad skönt att slippa köra själv. Man kan läsa tidningen, arbeta eller spela mobilspel i stället för att sitta och stirra på vägen och bli arg på alla andra trafikanter, när tekniken väl är utprovad vill säga. Det är verkligen på tiden att någon tar initiativ till att utveckla den här tekniken så mänskligheten får ta ett kliv framåt.

Nästa steg måste ju bli att de autonoma bilarna kommunicerar med varandra. De talar om för varandra när de avser att svänga och bromsa så andra kan förhålla sig till det. Varnar för hinder längre fram, trafikstockningar, mm. De kan då köra nära varandra i hög fart på motorväg och utnyttja utrymmet bättre med mycket högre säkerhet än idag.

All teknik finns tillgänglig för autonoma bilar, flygplan och tåg. Autopilot i flygplan har funnits länge men det har krävts en pilot ändå i all trafikflyg. Helt i onödan kan man tycka. Självkörande tåg finns i andra länder men inte i Sverige. Jag förstår inte varför folk är så skeptiska till denna nya teknik.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.