Kan man lite på Google Adsense

Jag har tidigare skrivit om hur man enkelt infogar Google Adsense annonser i wordpress så att man kan få lite intäkter på sin blogg. Nu rapporterar bloggare att de känner sig lurade av Google. Deras konto har stängts ner till synes utan anledning och de pengar de har tjänat in betalas aldrig ut.

”Så blir vi lurade av Google” skriver PC för alla på idg.se.

Enligt Google har användaren brutit mot något av användarvillkoren, på vilket sätt lämnas ingen information om. Inte heller berättar Google vad deras misstankar grundas på. Detta är naturligtvis väldigt irriterande att utsättas för men helt rationellt ur Googles perspektiv.

Adsens fungera så att en webplatsägare via Google Adwords betalar Google för att få trafik. Den som lägger ut Adsens-annonser får betalt av Google för att skicka trafik till webplatsägaren.

Det vanligaste sättet att bryta mot villkoren är förmodligen att orsaka fejkade klick. Man får ju betalt för varje gång en besökare klickar på en länk i annonsen. Det är ju då väldigt frestande att klicka själv lite då och då eller att be andra göra det. Man kan t ex uppmana sina vänner på Facebook eller Twitter att gå till bloggen och klicka på annonsen. Rekomenderas ej!

Google har naturligtvis olika sätt att upptäcka detta, annars skulle ju deras annonssystem inte fungera alls. Ingen skulle köpa trafik om det bara var fejkade klick man betalade för. När de upptäcker fusk så stänger de av kontot utan motivering. Varför kan de inte tala om varför de misstänker fusk, undrar upprörda bloggare som blivit avstängda. Google resonerar alldeles säkert så att om de talar om hur de upptäcker att folk fuskar så hjälper de fuskarna att bli bättre. Man kan då lära sig att kringå deras metoder och bli mer sofistikerad i sitt fuskande. Det blir en slags utbildning i att fuska med Adsense.

Många menar att Google sätter detta i system för att lura människor på pengar men enligt Google betalar man tillbaka pengarna till köparen på Adwords och tjänar alltså inget på att stänga av folks konton.

Konsumentverket anser att avtalvillkoren i Adsense är oskäliga. De ger alla rättigheter till Google och inga till annonsören.

Jag har haft mitt Adsense-konto sedan 3 januari 2006, fått utbetalt cirka 20000 kronor genom åren och uppenbarligen inte blivit avstängd. Var och en får väl göra sin egen bedömning om det går att lite på Google eller ej. Jag fortsätter i alla fall tills vidare att använda det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.