Google PageRank

PageRank är en algoritm för att bedöma en websidas betydelse. Den är namngiven efter en av Googles grundare Larry Page. Algoritmen presenterades 1998 i en uppsats vid Stanford University skriven av Larry Page och Sergey Brin. De startade sedan Google baserat på de idéer som presenterades i uppsatsen. Patentet för PageRank ägs av Stanford University men företaget Google äger ensamrätten att använda det.

Den grundläggande idén bakom PageRank är att en en websida som det finns många länkar till måste vara bra eftersom andra webredaktörer länkar till sidor som innehåller värdefull infomation. Ursprunget till idén är principen om den mest citerade forskaren. Det görs diverse undersökningar om vilken forskare inom ett visst forskningsområde som är mest citerad av andra forskare inom samma område. Den forskaren anses då vara betydelsefull och inflytelserik. Bl a har man använt metoden för att förutsäga vem som ska få nobelpris.

Algoritmen PageRank räknar inte bara hur många ingående länkar det finns till en viss sida utan gör också en värdering av varje ingående länk. Varje sida får en slags vägd rösträtt där de sidor med hög PR har högre värde. En sida som ska få hög PageRank ska ha ingående länkar från andra sidor som har hög PageRank eller väldigt många länkar från sidor som har låg PageRank.

Det har gjorts många försök att manipulera en webplats PageRank med t ex länkbyten. Länka till mig så länkar jag till dig. 3- och 4-vägsbyten där A länkar till B, B länkar till C och C länkar till A, osv. SEO-konsulter (Search Engine Optimization) erbjuder diverse lösningar där de länkar från sina egna sajter mot betalning. Google avråder bestämt från att använda sådana metoder för att manipulera PageRank. Se Googles webmaster guidelines. Det är stor chans att man får sin sajt eller blogg svartlistad och inte får någon trafik alls från Google om man ger sig på någon av dessa metoder.

Det finns diverse tillägg att installera webbläsare som visar en sidas eller domäns PageRank som ett värde mellan 0 och 10. Alexa Traffic Rank, Page Rank Status och SEOquake är tre tillägg som jag använder i Crome. Det är oklart om de visar det värde som Google använder internt i sitt system eller något annat men man kan ju lätt se att stora och populära tjänster som Facebook har högt PR.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.