Isen i arktis smälter

DN skriver idag om att arktis istäcke smälter allt snabbare och det anses bero på den globala uppvärmning som är orsakad av människan. Utsläpp av växthusgaser som koldioxid, metan, m fl  har orsakat att medeltemperaturen på jorden har stigit snabbare än vad som kan vara naturliga variationer. Detta är alla klimatforskare i stort sätt eniga om.

Varför gör man då inget åt problemet? En orsak är väl att det inte blir något större problem för oss som lever nu. Vi hinner dö i lugn och ro innan problemet blir akut. Det är inte heller i vår del av världen som problemet blir störst. En annan orsak är naturligtvis att det inte har någon betydelse vad jag som individ gör eller för den delen vad Sverige som nation vidtar för åtgärder.  I fall Sverige slutar använda fossila bränslen kommer bara någon annan att använda dessa bränslen i stället. Oljan används uppenbarligen till den sista droppen och när den blir för dyr kan man använda kol eller naturgas.

Den enda lösningen på klimatproblemet är internationella avtal som Kyotoprotokollet men det verkar inte vara en framkomlig väg överhuvudtaget eftersom USA bestämt motsätter sig alla bindande internationella överenskommelser. Tyvärr verkar det inte som om vi människor kommer att ta itu med detta problem överhuvudtaget. Jag undrar vad kommande generationer kommer att tycka om oss.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.