Köpa vin & sprit på nätet


Tänker du köpa vin & sprit på nätet. Det finns ett antal webbplatser som låter dig köpa öl, vin och sprit på sajten för att få det levererat hem till dörren eller till ett utlämningsställe nära dig. Man undrar ju om det är lagligt med tanke på att Systembolaget har försäljningsmonopol på alkoholhaltiga drycker i Sverige.

Det är lagligt under följande villkor:

  • du är minst 20 år gammal
  • alkoholen är avsedd för eget bruk
  • du transporterar själv varorna (eller anlitar själv ett transportföretag)
  • beställningen görs mot ett annat EU-land

Man måste alltså själv ordna med transporten. Sajterna hjälper till med detta i samband med köpet och hänvisar till en speditör. Formellt är det det köparen själv som transporterar sina varor. Annars är det inte lagligt.

Enligt Tullverket är det fullt tillåtet men köparen är skyldig att betala svensk skatt på de varor som importeras.  Man är skyldig att anmäla importen och betala skatten i förväg.

Betalar man svensk skatt så lönar det sig helt enkelt inte. Det blir för dyrt. Man måste helt enkelt strunta i det och chansa på att tullen inte hittar min grejer. Tydligen fungerar det ganska bra eftersom det är så många som gör det.

Sajter som säljer vin & sprit på nätet

Undersökningar av opinionen i Sverige har visat att det svenska folket de senaste åren fått en mer restriktiv inställning till alkoholen Det är färre som vill sänka alkoholskatten eller att det ska bli tillåtet med alkoholförsäljning idag ån det var för tio år sedan.

Detta står alltså i kontrast till hur folk ändrar sina vanor. Importen av alkohol från främst Tyskland ökar. Tydligen vill man att det ska bli svårare för andra att dricka alkohol samtidigt som man själv utnyttjar möjligheterna till att köpa och importera alkohol billigare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.