Medborgarlön basinkomst

Idén om medborgarlön eller basinkomst dyker upp i debatten lite då och då. Meningen är att alla ska få en viss inkomst av staten oavsett hur hög inkomst eller förmögenhet de har. Det ska inte ställas några krav på motprestation i form av arbete eller annat.

Massarbetslösheten har bitit sig fast och inte många tror på att den fulla sysselsättningen kommer tillbaka. Vilket liv ska de arbetslösa ha? Ständiga trakasserier från staten för att de inte har ett arbete eller en ekonomiskt trygg tillvaro där basbehoven tillgodoses och människor får möjlighet att ägna sig åt andra meningsfulla aktiviteter än arbete i lugn och ro?

Basinkomsten ska ersätta de nuvarande behovsprövade försäkrings- och välfärdssystemen, som t ex A-kassa, försörjningsstöd, sjukersättning, föräldraförsäkring mm. Eftersom man får behålla basinkomsten även om man har en inkomst, till skillnad mot dagens system, får alla ett ekonomiskt incitament till att arbeta.

Idén med medborgarlön presenteras ofta som ett alternativ till arbetslinjen men som jag ser det råder egentligen ingen motsättning mellan arbetslinjen och systemet med basinkomst. Det ekonomiska incitamentet till att arbeta finns kvar. De flesta kommer säkert inte att nöja sig med den låga levnadsstandard medborgarlönen ger utan vill arbeta för att få en högre levnadsstandard.

Den stora skillnaden är att man slipper oroa sig för framtiden och den förnedrande behandling alla utätts för då de inte kan försörja sig själva genom arbete. Man slipper piskan men har kvar moroten.

Faktum är ju att det blir fler som får ett ekonomiskt incitament till att arbeta. Alla dessa som idag lever på bidrag i en eller annan form tjänar inget på att arbeta lite grand för att få en inkomst. De riskerar då att förlora sitt bidrag. Införs systemet med medborgarlön får även de ett incitament till att arbeta. Vi är alltför fastlåsta vid heltidsarbetet som den enda livsstilen.

Samhället sparar också in kostnader på att hela behovsprövningen och kontrollsystemet av de nuvarande systemen försvinner.

medborgarlön

Just nu pågår en kanpanj, European Citizens’ Initiative
for an Unconditional Basic Income
, där alla invånare i EU uppmanas skriva under för att kräva en utredning om basinkomstreform av eukommisionen.

På Facebook finns ett antal grupper och sidor i ämnet:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.