En webbsidas nedladdningstid från server till klient (webbläsare) påverkar enligt Google sidans placering i sökresultet. Man ska alltså försöka ha en så snabb sajt som möjligt för att få söktrafik från Google.
Verktyget Page Speed kan användas för att analysera en sida och få förslag på vad som kan göras för att förbättra nedladdningstiden. Det finns som tillägg till Firefox och Crome. Ett förslag man eventuellt får för att snabba upp sajten är att aktivera komprimering.
Komprimering av de filer servern skickar till klienten görs av http-servern, vanligtvis en Apache-server. På WordPress.org finns två förslag på hur man gör detta i WordPress. Det ena att lägga till text i .htaccess och den andra att php-koden uppdateras. Det finns också åtminstone tre plugin som gör samma sak. Problemet när jag gjorde dessa ändringar på mina sajter var att jag fortfarande fick uppmaningen att aktivera komprimering av Page Speed och nedladdningstiden hade inte förbättrats alls.
Jag använde ett annat verktyg för att testa om filerna var komprimerade och där kunde man se att ändringen av .htaccess faktiskt fungerade. Filerna skickades komprimerade. Det är Page Speed som visar ett felaktigt resultat.
Efter en viss tid får jag med Page Speed i Firefox faktiskt ett förbättrat resultat. 90/100 mot tidigare 80/100 men vid samma test med Page Speed som tillägg i Crome får jag värdet 85/100 och fortfarande uppmaningen att aktivera komprimering. Det är uppenbart att Page Speed inte är något pålitligt mätverktyg utan ska ses som ett redskap för att få tips på hur man kan förbättra nedladdningstiden.
Ett bättre mätverktyg finns här på WebSiteOptimization.com