Refererspam

Refererspam i Google Analytics

Blir du irriterad på all irelevant refererstatistik i Google Analytics?

Det är spam som förvanskar statistiken så det ser ut som du har fler referer än du egentligen har. Det är huvudsakligen olika företag som säljer sökmotoroptimeringstjänster som försöker marknadsföra sina tjänster på det sättet. De har roboter, kallas ibland botar eller spindlar, som åstadkommer detta.

Här är några exempel på refererspam i Google Analytics som jag har just nu: buttons-for-website.com, success-seo.com, www.Get-Free-Traffic-Now.com, videos-for-your-business.com.

Jag ska nu undersöka vilka möjligheter det finns att få bort dem från min statistik. På TheeDesign Studio finns en omfattande beskrivning av vad man kan göra åt problemet som gäller generellt för alla webbplatser. Jag ska fokusera på hur man gör i wordpress.

Botfiltrering
I Google Analytics kan man markera att man vill att GA ska filtrera alla kända botar och spindlar. I den svenska versionen går man till Administratör > Inställningar för vy > och markerar rutan vid Uteslut alla träffar från kända botar och spindlar. Detta kommer inte att ta bort all refererspam men det är ju en enkel åtgärd så jag gör det.

Botfiltrering i Google Analytics
Botfiltrering i Google Analytics

Regler i .htaccess
Filen .htaccess ger en möjlighet att styra webservern Apaches beteende genom att lägga till diverse regler. TheeDesign Studio anger att man ska lägga till följande rad för varje bot man vill blockera:

SetEnvIfNoCase Referer semalt.com spambot=yes

Där ’semalt.com’ byts ut mot namnet på de bottar man vill blockera.

WordPress Plugin eller tillägg
Eftersom jag använder wordpress tänker jag att det måste finnas tillägg som går att installera som hanterar detta så jag slipper att manuellt ändra i .htaccess. Vid en sökning på ’referrer spam’ och ’referer spam’ i Plugin Directory får man upp ett stort antal tillägg som säger sig lösa problemet.

Jag har redan Wordfence installerat så jag tänker prova om det går att använda för att få bort all refererspam. I Wordfence > Advanced Blocking finns en möjlighet att tala om vilka man vill blockera.

Blockera refererspam med Wordfence
Blockera refererspam med Wordfence

Nu är det bara att vänta och se om detta fungerar. Annars får jag gå vidare och lägga upp filter i Google Analytics.

2 reaktioner på ”Refererspam i Google Analytics”

    1. Svårt att säga än så länge.

      Det som jag provade var Botfiltrering i GA och Advanced Blocking i Wordfence. De jag blockerade då har försvunnit som referer men nya har kommit i stället. När jag tittar i Wordfence Advanced Blocking står det ’0 blocked hits’ på alla som jag markerat ska blockeras. Så det verkar ju som om GA Botfiltrering har tagit bort dem eller också har de försvunnit av sig själva.

      Jag lägger nu till de nya i Wordfence Advanced Blocking och kommer att följa upp med nytt blogginlägg så småningom när jag vet mer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.