Sårbarheten med wordpress

Wordpress loggaDN har i en kartläggning nyligen konstaterat att 10.228 webbplatser i Sverige som använder wordpress inte har uppdaterats på över 2,5 år. Detta gör dem sårbara för attacker.

Det anses relativt enkelt för hackare att tränga in i äldre wordpressinstallationer. Det är den främsta anledningen till att det kommer nya versioner av systemet så ofta. De täpper till säkerhetshålen. Det är alltså av största vikt att man alltid uppdaterar sin wordpressinstallation till senaste versionen så snart den kommer ut.

Ett problem som många användare av wp upplever med uppdateringar är att deras tema eller vissa tillägg som de har installerat inte är uppgraderade till den senaste versionen och därför inte fungerar om man uppdaterar kärnan.

Det råd man kan ge är att hitta ett annat tema eller ett annat tillägg som är uppgraderat. Processen med att uppgradera tema och tillägg till senaste versionen är något som man kan förvänta sig av en bra tema- eller tilläggsutvecklare. All mjukvara behöver underhållas. De som inte underhålls är av dålig kvalitet och bör undvikas.

Hittar man inte de gratis tema och tillägg man behöver så får man betala för ett som uppfyller kraven. Bra betalteman (Premium themes) finns t ex på ThemeForest och tillägg på CodeCanyon.

Man kan också överväga att anlita någon för att utveckla egen mjukvara. Det är ofta ganska enkelt att utveckla tillägg eller anpassningar i ett tema för ett specifikt ändamål. Man kan alltså ha sina egenutvecklade tillägg som bara löser just mitt problem. Det leder ofta till en snabbare webbplats vilket är bra både för användarupplevelsen och ur sökoptimeringssynpunk.

Man kan ju också diskutera detta med att wordpress är gratis. Det är bara i teorin eller för enkla bloggar som det verkligen är gratis. Så fort man ska driva en mer komplex verksamhet, som t ex webbutik, så måste man i praktiken antingen lägga ner mycket jobb på underhåll/utveckling själv eller köpa tjänst, tema eller tillägg.

Mer om wordpress i guiden

Kontakta mig gärna för synpunkter eller hjälp

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.