Sökmotoroptimering

sökmotoroptimering

Snabbguide till sökmotoroptimering

  1. Producera eget, unikt och intressant innehåll
  2. Använd sökbegreppet i rubriker, webbadressen, bilders alt-taggar, mm
  3. Gör en sida för varje sökbegrepp
  4. Undvik manipulativa metoder

Introduktion till sökmotoroptimering

Sökmotoroptimering är vetenskapen om hur man får sin webbplats eller blogg att komma högt i sökresultatet på sökmotorer för de sökord som är relevanta för verksamheten. Det finns många olika tekniker för att åstadkomma detta och teorier om hur man bäst ska göra.

Sökmotorerna strävar hela tiden efter att få ett så bra och relevant sökresultat som möjligt. När man söker på ett visst ord ska man få upp en lista på länkar till sidorna som verkligen handlar om detta och som har ett relevant innehåll.

Det har hela tiden sedan Internet kom igång i mitten på 90-talet varit en kapplöpning mellan å ena sidan webbplatsägare med dåligt innehåll (reklam och affiliatelänkar) som vill komma högt i sökresultatet och å andra sidan söktjänsterna som vill ha ett så bra resultat som möjligt.

Det har utvecklats ett antal tekniker för att manipulera sökresultatet hos webbplatsägarna och en armé av seo-konsulter som hjälper till med detta. Söktjänsterna å andra sidan har hela tiden utvecklat sin teknik för att avslöja manipulationer och fortsätter att göra det hela tiden. Vissa tekniker tillåts inte och kan leda till att man graderas ned eller stängs av helt från söktjänsten.

Den största och mest betydelsefulla sökmotorn är Google. Många anser nog att det är den ända man behöver bry sig om.

Google har i sina Webmaster Guidelines och Search Engine Optimization Starter Guide talat om vad som är tillåtet, olämpligt eller bra inom sökmotoroptimering. De berättar utförligt hur man ska göra för att optimera sin webbplats eller blogg. Det är en bra idé att läsa igen deras guider innan man börjar.

I korthet går det ut på att man skapa ett intressant, eget och unikt innehåll som webbplatsens besökare tycker är användbart. Tanken är att andra ska vilja länka till webbplatsen och vi får därigenom inkommande länkar som söktjänsterna använder för att avgöra vad webbplatsen handlar om.

När man skapar en webbplats är det också några saker man ska tänka på. De ord som är centrala för att förstå vad webbplatsen handlar om ska placeras på ett visst sätt. I rubriker, webbadresser, bildernas alt-taggar, mm. Ett vanligt tillvägagångssätt är att man gör en sida för varje sökbegrepp och försöker optimera den sidan för det sökbegrepp man valt. Den här sidan optimeras t ex för begreppet sökmotoroptimering.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Personlig blogg