Sökoptimering av permalänkar i WordPress

Sökoptimering

En webbsidas webbadress eller URL (uniform resource locator) har stor betydelse för en sida sökoptimering, dvs hur den rankas i sökresultatet. Webbadresser med ett frågetecken anses allmänt vara dåligt men framför allt gäller det att få med det eller de begrepp som man vill optimera för, nyckelord. Alltså det som en artikel handlar om.

En av de första saker man bör ta itu med när man börjar använda WordPress som bloggverktyg eller publiceringssystem är inställningarna för permalänkar. Där anges hur webbadresserna kommer att bli till de olika inlägg man skrivar och publicerar. Ändrar man ingenting blir webbadresserna som på Förvald nedan ”https://matswestholm.se/?p=123” vilket inte är bra ur sökoptimeringsperspektiv.

Man bör se till att det ord som artikeln handlar om finns med i webbadressen eftersom den används av söktjänsterna för att bedöma vad en sida eller webbplats handlar om. När man väljer Inläggsnamn som underlag för permalänkarna skapar wordpress automatiskt en webbadress med sidans rubrik som underlag. Den kan sedan ändras manuellt.

Jag tycker det är bäst att använda kategori och inläggsnamn men det går ju bra att använda bara inläggsnamn också. Kategori + inläggsnamn finns inte med under vanliga inställningar så man markerar Anpassad struktur och skriver in texten enligt nedan.

För att genomföra dessa ändringar klicka på Inställningar > Permalänkar i menyn i Adminpanel. På wordpress.org finns det som vanligt mer information.

Sökoptimering inställning permalänkar wordpress

De här inställningarna bör man göra innan man börjar blogga eller producera sitt innehåll. Många har säkert hållit på ett tag och publicerat ett antal inlägg med en dålig permalänkinställning ur perspektivet sökoptimering innan man inser detta. Problemet är att man då ändrar på webbadresser som redan är indexerade av söktjänsterna och som det finns ingående länkar till. Det finns en bot mot det problemet. Man lägger till en kodsträng i filen .htaccess som gör redirect från den gamla webbadressen till den nya. På yoast.com finns ett verktyg som skapar koden till .htaccess-filen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.