Spam i kommentarer

Hantera spam i WordPress

Alla som börjar driva en wordpressbaserad webbplats upptäcker ganska snart att det strömmar in oönskade kommentarer till inlägg och sidor. Det som vi brukar kalla spam (efter en scen i Monte Pythons flying circus) eller skräppost på svenska.

Det finns några olika sätt att hantera detta.

1. Stäng av kommentarfunktionen

Under Inställningar > Diskussion kan man välja om kommentarer ska vara tillåtet eller ej generellt.

diskussionsinställningar

Valet kan sedan göras individuellt för varje inlägg. Markera först Diskussion på Panelinställningar längst upp på sidan där du skapar ditt inlägg.

Panelinställningar

Man får då möjlighet att välja om man vill tillåta kommentarer för just detta inlägg längre ner på sidan.

Tillåt kommentarer individuellt

2. Installera tillägget Akismet
Automattic, företaget som driver wordpressprojektet, har gjort ett tillägg som heter Akismet. Det kontrollerar automatiskt vilka kommentarer som är att betrakta som spam och hanterar dessa på ett särskilt sätt enligt användarens inställningar. Urvalet baseras på hur wordpressanvändare markerar kommentarer som skräppost.

Akismet anses allmänt ganska effektivt. Det är gratis för icke kommersiella webbplatser men kostar en obestämd avgift för kommersiella webbplatser.

3. Använd Captcha eller reCaptcha
I princip all kommentarspam kommer från robotar. Captcha är en teknik som testar om användaren är mänsklig. Den äldre tekniken går ut på att användaren visas en bild som föreställer ett antal förvrängda tecken, vanligen bokstäver och siffror. Användaren ska skriva dessa i ett fält. Bilden är gjord på ett sådant sätt att robotar inte ska kunna uttyda vilka tecken som visas. Innehållet i formuläret kan då inte skickas av robotar och de stängs ute.

Det finns ett antal tillägg som hanterar Captcha.

Den nya tekniken, som jag rekomenderar, Googles reCaptcha är enklare att använda. Allt användaren behöver göra är att klicka en gång med musen för att verifiera sin mänsklighet.

recaptcha

Ett bra tillägg som lägger till detta är WordPress ReCaptcha Integration. Det fungerar också bra för andra formulär än kommentarer som kontaktformulär, signups, mm.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.