Tor för anonymitet på Internet

onionMånga är frustrerade över all övervakning som sker på Internet i dessa tider. Man kan inte göra någonting på Internet utan att diverse olika organisationer kan se vad vi gör, vilka webbplatser vi besöker, vem vi kommunicerar med, etc. Ett sätt att komma undan övervakningen är att använda nätverket Tor.

Tor utvecklades från början för den amerikanska marinen som ville skydda hemlig kommunikation. Det används idag av alla möjliga människor som har ett behov av integritet och skydd av information.

Tor är ett nätverk av virtuella tunnlar som gör att en användare kan dölja sitt ip-nummer. Det är med ip-nummer man blir identifierad på Internet.

En del använder Tor för att slippa bli spårade av kommersiella webbplatser som försöker kartlägga vårt beteende. Andra vill vara anonyma när de kommunicerar med chatttjänster. Man kan också använda Tor för att få tillgång till tjänster som är blockerade av internetleverantören.

Journalister kan använda Tor för att kommunicera med sina källor utan att de ska bli avslöjade. Naturligtvis kan även kriminella använda det för att dölja sina aktiviteter för polisen.

Vill bara använda Tor för att bläddra säkert på Internet så installerar man Tor Browser. Har man andra behov och vill använda andra klienter så får man installera någon av The Vidalia Bundles. Det finns anvisningar för windows här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.