Underkastelsen en film av Stefan Jarl

Jag såg en dokumentärfilm av Stefan Jarl på TV häromdan, Underkastelsen. Den handlar om de kemikalier som vi människor får i oss i våra kroppar utan att veta om det. Enligt filmen är det hundratals kemikalier som vi har i blodet. Dessa kemikalier påverkar oss och är enligt filmen orsak till sjukdomar och genetiska förändringar.

Det handlar om 100000 ämnen som vi ständigt är utsatta för som t ex flamskyddsmedel, mjukgörare, ytaktiva ämnen, mm. I filmen påstås att den ökning av övervikt, diabetas och allergier som sker i det västerländska samhället beror på dessa kemikalier, att vissa ämnen orsakar hormonstörningar och genetiska förändringar. Stefan Jarl låter sig själv undersökas i filmen och det konstateras att han har flera hundra kemikalier i sitt blod. Även skådespelerskan Eva Röse som var gravid och föder sitt barn under filmen medverkar och låter sig undersökas.

En teori som förs fram i filmen är den så kallade cocktail-effekten. Det innebär att även om var och en av dessa kemikalier inte har någon skadlig effekt på människor så kan de sammantaget ändå har en skadlig effekt på grund av att de samverkar på ett oförutsebart sätt. Var och en av kemikalierna förekommer i så låga halter att de inte anses vara skadliga. Det är anledningen till att de överhuvudtaget är tillåtna men ingen har ansvaret att undersöka vad många olika kemikalier samtidigt i kroppen har för effekt.

Kemikalierna som det handlar om finns omkring oss hela tiden, i möbler, leksaker, emballage, maten vi äter, etc. Det finns ingen möjlighet att undkomma. Det finns heller ingen möjlighet för mig och andra vanliga dödliga att avgöra om de medverkande forskarnas katastrofala förutsägelser stämmer eller inte. Det har ju alltid funnits domedagsprofeter, tyvärr lite för många så att det nu är svårt att tro på varningar när det verkligen gäller. Det är illa nog om bara en liten del av det är sant. Det mest skrämmande med filmens budskap tycker jag är att ingen egentligen verkar ha koll på vilken effekt dessa kemikalier har på oss. Ingen verkar ha ansvaret för helheten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.