Vinster i välfärden

Det pågår en intensiv debatt i Sverige just nu om man ska tillåta de företag som driver skolor och vårdinrättningar att gå med vinst eller att dela ut vinsten. Skattepengar ska inte gå till vinster, säger vissa. För mig är det en konstig diskussion.

Stat, landsting och kommuner har alltid köpt varor och tjänster från företag som går med vinst och ibland delar ut vinsten. Det har aldrig ifrågasatts att företag behöver gå med vinst. Det är svårt att se någon principiell skillnad när det gäller välfärdsföretag.

Det intressanta borde var vad man får för pengarna när det gäller kvalitet och kvantitet. Det har gjorts dåliga upphandlingar där man betalar alldeles för mycket för dåliga tjänster. Det är ju då kvalitén på upphandlingen man bör ifrågasätta.

Varför frågar ingen hur mycket av skattepengarna som går till byråkrati när verksamheten drivs i kommunal regi? Det är ju just detta att offentlig verksamhet inte alltid fungerar så bra som är anledningen till att man vill köpa tjänster från privata företag. De verkar vara bättre på att organisera verksamheten på ett effektivt sätt. När de driver verksamheten effektivare, med mindre byråkrati, uppstår en vinst. Det är inget problem utan en del av hur vårt ekonomiska system fungerar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.