Inledning

WordPress är det enkla bloggverktyget som har växt ut till ett fullskaligt publiceringssystem. Det är oerhört populärt och användningen ökar hela tiden. Enligt dem själva används det av över 17% av webben. Det är lätt att installera och man kan börja använda det i stort sett omedelbart efter installationen.

När man ska börja blogga eller starta en webbplats och vill använda wordpress finns det några olika alternativ:

 1. Gratis bloggportal
 2. Egen installation på webbhotell

Gratis bloggportal

Den mest populära är WordPress.com. Det ägs av Automatic, företaget som driver wordpress. Man kan mycket enkelt starta sin blogg här helt gratis. Man får då en webbadress av typen min_blogg.wordpress.com och kan få egen domän som t ex min_blogg.se för en kostnad. Jag hittade inte priset när jag tittade så det finns risk för överraskningar. De har inte support på svenska vilket kan vara en nackdel.

Mitt eget alternativ heter Blogglandet.com som har support på svenska och i övrigt fungerar ungefär som ovan.

Det finns ett antal gratisalternativ på den svenska marknaden. Jag skrev ett inlägg 2012-05-10 där jag listade de jag hittade vid det tillfället.

En fördel med bloggportaler är att de ofta har en sida där de presenterar sina medlemmars bloggar. Man kan få trafik därifrån och en ingående länk vilket kan vara bra när man startar upp. Detta gäller speciellt om det är en nischad bloggportal som t ex vimedbarn.se.

Det är en bloggportal för alla med barn så om man skriver en blogg om att ha barn får man säkert bra trafik där från andra med samma intresse. Dock har jag hört deras medlemmar klaga både på dålig support och små möjligheter att göra egna anpassningar.

Fördelar

 • Gratis
 • Trafik och länk

Nackdelar

 • De lägger sin reklam på din sajt
 • Ingen frihet att installera egna tillägg, teman eller ändra i koden
 • Du har inte full frihet lägga dit egna annonser
 • Man är hänvisad till deras traffikanalysverktyg
 • De kan stänga din sajt om de anser att den bryter mot deras villkor
 • Med gratisalternativet har man inte sin egen domän t ex min_domain.se

Konto på webbhotell

Vill du en egen domän, typ min_domain.se, så rekommenderar jag att skaffa ett konto på ett webbhotell och göra en egen installation av wordpress. Du kan antingen använda one-click-install-metoden eller hellre den manuella metoden som finns beskriven längre ned.

Domännamnet kan du köpa av webbhotellet.

Exempel på webbhotell

 1. Binero
 2. City Network
 3. Seven Star
 4. Crystone
 5. One.com

One-click-install

One-click-install är en tjänst som många webbhotell erbjuder. Man bara klickar på en länk och wordpress installeras med databas och allt.

Det finns vissa nackdelar med One-click-install. Man får kanske inte senaste versionen. Den är på engelska. Ska man driva en svensk webbplats kanske man vill ha den svenska versionen. Ibland installeras det i en mapp som heter wordpress i stället för public_html. Kort sagt, man har inte full kontroll

Manuell installation på webbhotell

Det är inte särskilt svårt att göra en manuell installation. Det ger bättre kontroll och man får en bättre inblick i hur systemet är uppbyggt vilket kan vara bra senare när man vill fixa diverse saker som dyker upp. Processen är beskriven i Codex och finns på svenska i en fil som heter readme.html som följer med paketet om man laddar ner den svenska versionen från början.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Personlig blogg