Manuell installation

  1. Ladda ner programpaketet
  2. Packa upp den zippade filen
  3. Skapa databasen
  4. Frivilligt: Skapa filen wp-config.php
  5. Flytta samtliga wordpressfiler till webbhotellet med FTP
  6. Starta installationsprogrammet och fyll i de uppgifter som efterfrågas
  7. Installationen är klar och du kan logga in

Ladda ner programpaketet

Se till att få den senaste versionen. WordPress finns på olika språk. Ska man driva en svensk webbplats kanske man vill den svenska versionen. Man får då också administrationssidorna på svenska.

En del tycker det är bättre att ha den engelska versionen eftersom handboken är på engelska och det kan vara svårt att förstå vad instruktionerna handlar om när de hela tiden refererar till engelska begrepp om man har allt på svenska.

Packa upp den zippade filen

Du ska nu ha en fil som heter wordpress-4.0.zip, wordpress-4.0-sv_SE.zip eller liknande. Siffrorna ändras när det kommer ny version. Filen är ett komprimerat paket av hela wordpresssystemet.

Den ska nu packas upp. I Windows Vista, som jag har, gör jag det med Utforskaren. Placera markören över filen och klicka med höger musknapp. Välj Extrahera alla.. i menyn. Bläddra fram till det ställe du vill ha filerna på, så du vet var de finns. Klicka Nästa och filerna packas upp.

Skapa databasen

Du ska skapa en databas som wordpress kan använda för att spara allt du ska producera när du sedan jobbar med sajten. Olika webbhotell har lite olika utseende på controllpanelen men det är i allmänhet lätt att förstå hur man ska göra.

Det vi behöver är en databas och en användare som har tillgång till databasen med full behörighet. Det är dessa uppgifter om vad databasen heter och användarnamn som man i nästa steg antingen anger direkt i filen wp-config.php eller anger i ett webbformulär vid installationen.

Frivilligt: Skapa filen wp-config.php

I filen wp-config.php finns uppgifter om databasen och en del annat som behövs för att konfigurera wordpress. Detta moment är frivilligt. Om man hoppar över det kommer installationsprogrammet att skapa filen och man får mata in uppgifterna om databasen i ett webbformulär.

För att skapa filen wp-config.php öppnar du en fil som heter wp-config-sample.php. Den finns i mappen wordpress. Det framgår ganska tydligt av kommentarerna i filen vad man ska göra. Spara sedan filen som wp-config.php i mappen wordpress.

Flytta samtliga wordpressfiler till webbhotellet med FTP

Använd en FTP-klient som t ex FileZilla för att kopiera alla wordpressfiler till webbhotellet. Inloggningsuppgifter får du från webbhotellet.

Vanligen lägger man filerna direkt under public_html. Då kommer man till sin wordpress-installation med webbadressen http://mitt_domännamn.se/. Om man i stället vill att ha en undermapp, t ex blogg så skapar man en sån med FTP-klienten och lägger filerna där: public_html/blogg. Webbadressen blir då http://mitt_domännamn.se/blogg/.

De filer som ska flyttas är de som i den uppackade strukturen ligger under mappen wordpress. Det är ett antal filer, ca 20 som ligger direkt under mappen wordpress. De ska ligga i public_html eller var man nu väljer att ha dem. Sedan är det tre mappar, wp-admin, wp-content och wp-includes som också ska flyttas till public_html med allt sitt innehåll.

Starta installationsprogrammet

Starta installationsprogrammet genom att gå till den webbadress där du lagt wordpress med en webbläsare. Har du lagt filerna i public_html så går du till http://mitt_domännamn.se/. Installationsprogrammet ska nu starta och du får några frågar att besvara. Om du inte har skapat en wp-config.php så gör installationsprogrammet det år dig. Du får då mata in uppgifter om databas och användare.

Du ska ange ett namn på webbplatsen. Det går att ändra senare. I fältet för namn på webbplatsens administratör är admin förvalt. Jag rekommenderar att välja ett annat namn eftersom hackare ofta försöker logga in med just admin och gissa lösenordet. Välj också ett svårt lösenord.

Installationen är klar

Installationen är klar och du kan logga in på din nya wordpressdrivna webbplats för att börja blogga. Du vill kanske ändra tema och installera diverse tillägg. Mer om det här.

Användbara länkar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Personlig blogg