Inställningar

Efter att installationen är avslutad ska du logga in till adminpanelen och göra vissa inställningar innan du börjar skapa ditt innehåll. Logga in gör man på webbadressen http://mindomain.se/wp-admin.php.

Ta först en liten stund för att bekanta dig med adminpanelen. Längst till vänster finns en meny. Du kan låta muspekaren glida över menyvalen för att få fram submenyer. Det är ganska lätt att förstå var man går för att uträtta olika saker.

Om du nu har en användare som heter admin rekommenderar jag att du lägger upp en ny användare som har administrationsbehörighet och därefter tar bort användaren admin. Hackare som försöker tränga in i wordpresssystemet anänder ofta användaren admin och försöker gissa lösenordet. Det är alltså ett säkerhetsproblem att ha en användare som heter admin.

Du hittar formuläret för att hantera användare under Användare. Klicka på Användare eller Användare > Alla användare för att se vilka användare som finns just och vilka behörigheter de har. Om flera personer ska använda webbplatsen är det bra att lägga upp en användare för varje person. Ge dem inte mer behörighet än de behöver. Endast användare med administrationsbehörighet kan installera tillägg och teman. Det är bra om endast en person gör det.

Inställningar

Vissa grundläggande inställningar bör göras innan du börjar producera innehåll. En del kan man ändra senare andra bör man inte ändra efter att man kommit igång med produktionen.

På varje sida under Inställningar finns längst upp till höger en länk för Hjälp. Klicka på den för att komma vidare till dokumentationen på codex.wordpress.org eller supportforum där du kan ställa frågor. Båda dessa är på engelska.

Allmänt

Almänna inställningar
Inställningar > Almänt

Under Intällningar > Allmänt är det några saker man måste ta ställning till.

Webbplatsens titel och slogan är självförklarande och går bra att ändra senare. Olika teman hanterar dessa på lite olika sätt.

WordPressadress (URL) är webbadressen till den mapp du har valt att installera wordpress i.

Webbplatsadress (URL) är den webbadress du vill att besökarna ska skriva in i webbläsaren för att komma till din webbplats. Det är även den adress du vill att andra webbplatsägare och bloggare ska länka till för att besökare ska kunna hitta till din webbplats. Webbplatsadressen bör inte ändras när produktionen har startat så det viktigt att man tänker efter vad man vill ha.

WordPressadress och Webbplatsadress är vanligtvis samma. Läs i Codex hur man gör om de ska vara olika.

Medlemskap markeras om man vill att vem som helst ska kunna registrera sig som användare. Det vill man ju vanligtvis inte. Man får en stor mängd spamanvändare (det finns tillägg för att hantera).

När det gäller Datum- och Tidformat brukar jag välja det som är svensk standard.

Skriva

Allmänna Installningar > Skriva
Allmänna Installningar > Skriva

Först har vi några inställningar för hur inlägg och sidor ska formateras. Korrigera felaktig xhtml kan vara bra men också orsaka problem för vissa tillägg enligt codex.

Förvald inläggskategori anger vilken kategori ett inlägg hamnar i om man inte aktivt väljer en kategori. Inläggsformat standard finns ingen anledning att ändra innan man lärt sig mer om inläggsformat och vill använda något annat än standard. Mer om inläggsformat senare. Förvald länkkategori är vad jag kan förstå inte längre aktuell.

”Blogga det här” och ”Skriv inlägg via e-post” har jag aldrig använt och det är ju självförklarande.

”Uppdateringstjänster” är viktigt. Det ska stå en lista på webbadress till de tjänster som publicerar blogginlägg. WordPress pingar automatiskt dessa tjänster som då kan publicera ditt inlägg om de så önskar. De tjänster jag har på min lista är nedanstående. För att hitta aktuell information googla ”wordpress uppdateringstjänster”.

  • http://rpc.pingomatic.com/
  • http://nyligen.se/ping/
  • http://rpc.aitellu.com/
  • http://ping.bloggnytt.se/
  • http://www.frisim.com/ping/
  • http://blogsearch.google.se/ping/RPC2
  • http://rpc.technorati.com/rpc/ping
  • http://rpc.twingly.com/
  • http://www.twingly.se/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Personlig blogg